Bridgerubriek 7 november 2020

Een van mijn eerste partners had de gewoonte om meteen bij het eerste spel de stenen uit de straat te bieden. Die tactiek was bedoeld om de tegenstanders te imponeren, maar ook om te zien hoe de wind die avond stond. Niet zelden kwamen we veel te hoog en gingen fors down. Successen waren er ook. Zo herinner ik me een 3SA waar ik kwetsbaar vier down ging en een imp kon noteren, toen bleek dat de niet-kwetsbare tegenstanders 4♠ konden maken.

Ik zit te mijmeren als de klok op Stepbridge de seconden wegtikt en langzaam richting de drie nullen gaat. Als het zover is, word je automatisch naar je plek gekatapulteerd en begint de pret:

Z/-
H 10 8
A B 9 2
A 10 7 4
8 5
9 7 4
B 5 2
H 8 3 10 7 6
6 5 3 H V B 9 8 2
B 9 7 3 2
A V 8 3
V 5 4
-
A H V 10 6 4
 

Ik heb de westkaarten en kan nog een beetje doordutten, maar de andere spelers maken des te meer kabaal. Na de 1♣ opening van zuid biedt noord 1 en probeert mijn partner, Geon Steenbakkers, het bieden te ontregelen met 3. Jan Haverkate heeft er geen last van en gaat verder met 3♠, waarna Inez Pelle het bieden besluit met 3SA.

De leider heeft geen problemen in 3SA. De klaveren lopen dan wel niet, maar H zit goed en de schoppen gedragen zich. We maken drie slagen en concluderen dat het 3 bod zijn werk heeft gedaan.

Met een half oog kijkend moet 6♣ kansrijk zijn. Misschien had zuid nog een zetje moeten doen met 4♣ na 3SA, maar noord hoeft natuurlijk niet zo sterk te zijn. 4SA is een andere optie met noord na 3♠, dan kom je zeker in slem, maar ook aan de maat.

Twee koppels bieden slem. De Berkienen maken er weinig woorden aan vuil Trees begint met 1♣ en Hans biedt 1 bij. Ik hoop dat het Tranferwalsh is, maar anders vergeef ik hem de jeugdzonde van Montreal. Een mailtje brengt uitkomst. Gelukkig geen zonden meer in Enschede!

Na 1 biedt oost 2 en zuid vertelt met een supportdoublet de driekaart harten. Na 3SA van noord worden de azen gevraagd en 6♣ geboden. Na ruiten voor het aas, harten weg uit de hand, trekt de leider drie keer troef en speelt harten naar de boer. Als dat lukt volgt schoppen naar de hand en V. West dekt en A maakt de slag. Nu een hartenaftroever en met de kleur rond ben je niet afhankelijk van een 3-3 zitsel in schoppen. De enige slag voor de verdediging is ♣B.

Ook Wim Tielen en Chris Gerfen bieden slem. Ook Chris biedt 1 als Transferwalsh, maar oost zwijgt in alle talen. Hij gaat verder met een bescheiden 2SA nadat zuid met 1 een driekaart harten heeft getoond. Na 2SA volgt een jump naar 4♣ en een paar controlebiedingen met 6♣ als besluit.

Ook hier parkeert de leider een harten op A en snijdt na het troeftrekken op H. Na A een een hartenaftroever verdwijnt ook hier op de vrije dertiende harten de potentiële schoppenverliezer.

Mooi gedaan van beide paren, maar geen oppositie (pas) of bescheiden (2) maakt het je niet lastig om het potentieel van de handen te bieden. Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen spelen deze ronde tegen Luc Tijssen en Veri Kiljan. Kamiel volgt met 3 na het 1 bijbod van noord. Zuid doubleert negatief en noord ruimt de kaartjes op. Vier down gaat de leider en dat kost 800 punten en OW verliezen 9 impen. Zoveel voor het betere stoorwerk.

Aan de laatste tafel nog een lastig bied – en speelspel:

W/Allen
8 7 3
10 8
V 9 8 7 3
H B 3
10 2
H 9 6 5 4
B 9 5 4 H 6
B 5 4 H 10 6 2
10 9 8 4 A 5
A V B
A V 7 3 2
A
V 7 6 2
 

Het veld wordt verdeeld in drie groepen. De grootste groep eindigt op dit spel in 2, twee jeugdige bieders komen in 4 en de rest vindt een weg naar 3SA.

Het eerste probleem ontstaat na de 1♠ opening van oost in de derde hand. Hoewel qua speelkracht 2 in aanmerking komt, ben je met negentien punten daar toch te sterk voor. De meesten kiezen voor een info dubbel en mogen na 2 van de overkant weer.

2 Ligt nu voor de hand, je vertelt dat je te sterk bent voor een 2 volgbod. Toch kiezen enkelen voor 2SA om daarmee wat accurater de punten te vertellen. Na 2SA kom je automatisch in 3SA, terwijl noord na 2 een lastige keuze heeft.

Met zes punten heb je niet de hele wereld, maar bent ook niet onbemiddeld. Je kunt de harten niet steunen, niet 2SA bieden of zelfs de ruiten herhalen. Ricco van Prooijen en Tim Verbeek kiezen voor 2♠ en bieden na 2SA van hun partner de manche.

In 2 maak je negen of, als west een klavertje dumpt, tien slagen. De passers op 2 hebben dus gelijk. De leiders in 3SA zijn in feite kansloos. De klaveren lopen niet en het duurt een eeuwigheid voor je je vijfde harten vrij hebt.

Dat ze het contract maken komt doordat de verdediging de downvariant niet vindt. Na schoppen voor de boer van zuid en klaveren naar de boer en aas, speelt oost weer schoppen. De leider neemt en kan oversteken met klaveren, maar ook harten spelen uit de hand. Oost speelt in beide gevallen H en moet een kleine ruiten spelen. West komt later een keer aan slag met B en speelt weer ruiten. Met de twee hartenslagen en ♣A, maak je ook twee slagen in ruiten en is zuid eentje piep.

Onvindbaar? Alle oostspelers blijven gefocust op hun schoppenkleur, slechts Hans Berkien verzint de ruitenswitch. Met twee distributiesignalen van partner in harten en klaveren wordt de singleton in ruiten bij de leider duidelijk. Zuid worstelt zich hierna naar twee down en 10 imps voor Berkien.

Zonder ruitenswitch kun je je laatste harten opzetten en met drie slagen in schoppen, drie in harten, twee in klaveren en A de neus net op tijd over de streep drukken. 3SA gemaakt levert ook 10 imps op.